- Příprava roztoku NaOH s vodou
184,8 g destilované vody
92,4 g hydroxidu sodného
—– nerezová miska na vodu
—– papírový kelímek na hydroxid ( nebo nerezová miska)
—– silikonová stěrka nebo nerezová lžíce
Do nerezové misky odvaž destilovanou vodu
Do papírového kelímku odvaž hydroxid sodný
Zkontroluj, že je otevřené okno a že jsi mýdlařsky adekvátně oblečen/á
Nasaď si ochranné pomůcky (brýle, rukavice, respirátor nebo roušku), zadrž dech,
Odkloň hlavu a hydroxid sodný opatrně a za stálého míchání vsyp do vody –
VŽDYCKY HYDROXID DO VODY
Míchej, dokud se hydroxid úplně nerozpustí, pokud cítíš dušnost, běž se nadýchat čerstvého vzduchu, místnost pořádně vyvětrej a vrať se a6 za pět minut
Odlož roztok na bezpečné místo
Čekáme na výslednou teplotu roztoku – tj. max. 40°C, min. 38°C
- Příprava tuků (olejů a másel)
71,4 g kakaového másla (10%)
178,6 g bambuckého másla (25 %)
142,9 g kokosového oleje (20%)
213,3 g olivového oleje (30%)
107,1 g mandlového oleje (15%)
Do nerezové misky odvaž kakaové máslo a dej tavit na vodní lázeň
Přidej bambucké máslo
Odvaž všechny oleje v odměrce a přidej je až budou másla roztavená
Misku dáme stranou a čekáme na výslednou teplotu roztoku – tj. 38 – 39°C
- 3. Výběr vůní a barev na zdobení mýdla
Příprava barvy:
Oxid, mica
mandlový olej + oxidy (zhruba 2 g) nebo micy (zhruba 6 g – velice záleží na vybrané barvě)
Můžeš použitý mandlový olej odečíst od mandlového oleje použitého v receptu, ale také nemusíš odečítat od receptu, mandlový olej navíc bude přetučnění
Olej a oxid/micu smíchat přibližně v poměru 2:1
Jíl
Destilovaná voda + jíl (10 – 25 g)
Použitou vodu na rozmíchání jílu si musíš odvážit a poté upravit množství v receptu na rozmíchání louhu (destilované vody na přípravu louhu bude méně než v
receptu)
Smíchat v poměru 3:1
A na závěr vylož formu na mýdlo potravinářskou folií a pečícím papírem.
- Emulgace & barvení & ovonění
Teplota louhu je max. 40°C a min. 38°C
a teplota olejů je ideálně 38°C
Směs olejů a másel přelij do vhodné šlehací nádoby
Opatrně ponoř mixér – tak, aby se dovnitř nedostal vzduch
Párkrát zapulzuj ponořeným mixérem, promíchej
Začni přilévat louh
Míchej a pulzuj, nechceme dlouze mixovat
Nejprve se hmota spojí do stabilní emulze, kdy se louh neoděluje
Sleduj emulzi, cca po 5 minutách se dostává do jemné stopy (záleží na teplotě v místnosti)
Teď svou směs nejdřív obarvi a poté ovoň podle svého výběru – doporučujeme po ovonění už nepoužívat mixér, pokud nechceš mít hustou stopu
- Přelití do formy & zdobení
mramor – špejlí/lžící projedeš hmotu jako kdybys dělala mramorovou bábovku
zebra – střídat vrstvy barev (světlá, tmavá, světlá,…)
na povrchu mýdla můžeš udělat vlnky lžící, vidličkou,…
a nakonec mýdlo posypat sušenými kvítky, micami,…