1. Výběr rostlinných olejů do tvého mýdla
- Vytváří pevné mýdlo a dobrou pěnu, ale méně pečují o pokožku: kokosový, palmový, palmojádrový
- Vytváří pevné mýdlo a pečuje o pokožku: kakaové máslo (ale nevytváří pěnu), ricinový olej (dělá velké bubliny)
- Perfektní pro pokožku, ale nevytváří moc pěnu a přidává se jich méně, aby kostka mýdla nebyla moc měkká: avokádový, konopný, makadamový, mandlový, meruňkový, olivový
- Možné alergeny: arašídový, mandlový (velmi neobvyklé, že by způsobil alergickou reakci), makadamový, olej z lískových jader, olej z vlašských ořechů, nerafinované bambucké máslo
Avokádový olej
- zelená barva může být v mýdle znát, výborně pečuje o pokožku, tvoří jemné bubliny, ale stabilita pěny je nízká
- 20% a méně v receptu
Kokosový olej
- vytváří velmi pevnou kostku mýdla a hodně pěny, vytváří velmi čisticí mýdla, proto se kombinuje s více pečujícími oleji, aby nevysušoval pokožku, vyrábějí se z něj mýdla na praní s 0% přetučněním, v mýdlové kalkulačce jej zadáváme jako “Coconut oil 75°F” – což znamená bod tání 24°C
- max. 25% procent v receptu
Konopný olej
- výživný pro pokožku, nevytváří pěnu, nerafinovaný olej může zkrátit trvanlivost mýdla (cca na 6 měsíců), olej neobsahuje THC látky
- max. 20% v receptu
Mandlový olej
- vyživuje pokožku, nevytváří pevné mýdlo, nevytváří bubliny, vytváří stabilní pěnu
- max. 25% v receptech
Meruňkový olej
- pečuje o pokožku a zvláčňuje ji, nevytváří čisticí, ani pevné mýdlo, jemná pěna
- 15% a méně v receptu
Olivový olej
- používáme extra virgin – zmýdelňuje delší dobu, což se může hodit na složitější techniky zdobení, nebo s EO, které urychlují stopu (skořice), kvalita „pomace“, z pokrutin, se v mýdle chová nepředvídatelně a může stopu příliš urychlit a mýdlo zkazit
- jemné, k pokožce šetrné mýdlo, nevytváří bubliny, ani pěnu
- mýdlo pouze z olivového oleje zraje min. 6 měsíců, ale ještě lepší je mýdlo po roce zrání
Palmový olej
- nejpoužívanější olej v mýdlech, vytváří pevnou kostku mýdla, nejčastěji se kombinuje s kokosovým olejem a společně vytváří vydatnou a stabilní pěnu, moc nepečuje o pokožku, do receptu zahrnout i další oleje, doporučujeme kupovat dezodorizovaný a udržitelně pěstovaný olej, protože problém peštování palmového oleje asi všichni známe, my palmový olej nepoužíváme v receptech
- max. 25% v receptu
Palmojádrový olej
- vytváří pevné mýdlo a stabilní pěnu
- max. 15% (větší množství urychluje stopu)
Ricinový olej
- velmi hutný olej, výživný pro pokožku, vytváří velké bubliny a stabilní pěnu
- max. 8% v receptu
Slunečnicový olej
- levnější, doporučujeme vždy kupovat HO – high oleic, doporučuje se kombinovat s olivovým a palmovým olejem, aby vytvářel pěnu
- max. 20% v receptu
Sojový olej
- jemná pěna, levnější olej
- max. 25% v receptu
Světlicový olej (světlice barvířská, bodlákový olej)
- pečuje o pokožku, vytváří velmi jemnou pěnu
- max. 25% v receptu
Hlavní zdroj: kniha Pure Soapmaking, Faiola, Anne-Marie, Storey Publishing LLC · 2016 – anglicky, lze zakoupit na českých eshopech
Odkazy na články
- Ameina wikipedia: TŘÍDĚNÍ ROSTLINNÝCH OLEJŮ A MÁSEL A ŽIVOČIŠNÝCH TUKŮ VZHLEDEM K ZÁKLADNÍM UŽITNÝM VLASTNOSTEM V MÝDLE
- Ameina wikipedia: KOMBINOVÁNÍ SKUPIN ROSTLINNÝCH OLEJŮ A MÁSEL A ŽIVOČIŠNÝCH TUKŮ PŘI SESTAVOVÁNÍ MÝDLOVÉHO RECEPTU
- Ameina wikipeadi: OXIDATIVNÍ STABILITA, OXIDACE (ŽLUKNUTÍ) MÝDLA
- Přímo od včelařky: Jak sestavit vlastní mýdlový recept 2. díl – Vlastnosti olejů
- Přímo od včelařky: Jak sestavit recept na mýdlo – základní pravidla