- Nejdříve se podívej na řez svého mýdla: nevytéká z něj tekutina, nejsou v něm kuličky nebo něco jiného podivného
- Někteří mýdlaři a mýdlařky testují bezpečnost mýdla hned během krájení, z důvodu, že kdyby zjistily, že je mýdlo možná nepovedené, tak si ještě můžou vzpomenout, kde udělali chybu a v tom případě se pokusit mýdlo opravit („Rebatch„)
- Můžeš testovat během krájení, nebo až za několik týdnů, v tom případě si budeš muset ukrojit malý čerstvý kousek mýdla, plátek cca 2 mm
1. způsob: pH papírky
- výhody: cena, dostupnost, bezpečné na skladování doma i na používání, nezreagovaný hydroxid bys z toho měl/a poznat
- nevýhody: nezměříš přesné pH, ale o to tady ani nejde, jde o to zjistit, zda je mýdlo bezpečné a nezůstal tam někde nezreagovaný hydroxid
- Jak se používají: papírky namočíš do destilované vody a přiložíš po celém obvodu ukrojeného plátku mýdla, i přes střed
- Hodnota pH by se měla pohybovat 8-10 – zelená barva, modrá barva značí možný problém (mýdlo můžeš nechat zrát další týdny a přeměřit poté znovu)
- Falešný poplach vytváří sodný prach na povrchu mýdla

2. způsob: roztok fenolftaleinu
- výhody: jasně signalizuje přítomnost nezreagovaného hydroxidu
- nevýhody: dostupné pouze na eshopech, studie ukazují, že při požití může být karcinogenní (najít doma bezpečné úložiště), používej tedy ve větrané místnosti a neužívej vnitřně, testovací plátek mýdla budeš muset vyhodit
- Jak se používá: Uřízni tenký, pár milimetrů tlustý, čerstvý plátek mýdla, polož na talířek (dřevěné prkýnko by se špatně umývalo) a po celé jeho ploše nakapej Fenolftalein. Doporučujeme mít otevřené okno nebo puštěnou digestoř. Pokud roztok na mýdle zůstane čirý, mýdlo je v pořádku, pokud zrůžoví, signalizuje nezreagovaný hydroxid.
- Falešný poplach vytváří sodný prach na povrchu mýdla.
- Pokud test vyjde růžově, ještě není vše ztraceno, dává smysl test zopakovat za 4 týdny.

Odkaz na podrobný článek – blog Prostě mejdlo – Míša u nás dříve dělala kurzy a vycházíme také ze znalostí nabitých během jejích kurzů v Lišce Mazané