Obchod ve Veverkově 10, Praha - Letná, otevřen po + út 12 - 18, st + čt 12 - 19, pá 12 - 18, víkendy zavřeno. Při nákupu na 1500 Kč je doručení na pobočku Zásilkovny zdarma.

Jedna důležitá poznámka: suroviny, které se rozmíchávají ve vodě (nebo jiné tekutině), je nutné snížit množství tekutiny (nejčastěji destilované vody) na přípravu louhu

Suroviny, které se rozmíchávají v oleji, tak máte dvě možnosti: 1. v receptu nemusíte nic upravovat a půjde o další přetučnění, 2. odeberete množství toho stejného oleje v receptu

Hedvábí: zvyšuje pěnivost a stabilitu pěny mýdla, mýdlo dělá hedvábným

dávkování: 1 – 5 g na kilo olejů

jak na to: rozpouští se v louhu, hedvábí jemně nastříhat a nechat ponořené v odměřené destilované vodě přes noc, poté z této destilované vody připravit louh, do olejů lít přes sítko

Mléko a jogurt snižuje vysoušecí pocit mýdla, oblíbené do pleťových mýdel, do mýdel na citlivou, dětskou nebo atopickou pokožku

Mléčný tuk zvyšuje přetučnění. Může se stát, že mýdlo bude hodně měkké – přetučnění vámi zadané například 8 % může stoupnout až na 15 %, což je už docela dost.

Mléko, med i cukr urychlují saponifikaci díky přítomnosti cukrů.

Může snadno dojít k přehřátí mýdla.

Nedoporučuje se mýdla dávat na gelovou fázi do trouby, ani je příliš balit do deky.

Naopak někteří mýdlaři mýdla s mlékem a jogurtem dávají do lednice, aby gelová fáze neproběhla a mýdlo si zachovalo bílou barvu.

Mléko: kravské, kozí, ovčí, rostlinné: pečuje a regeneruje pokožku, dále obsahuje cukry, které zlepšují pěnivost a stabilitu pěny

dávkování: většinou se jím nahrazuje celé množství vody

jak na to: zmrazí se do malých kostek na výrobu ledu, nádobu na rozmíchávání louhu dát chladit do studené lázně do dřezu, pomalu přisypávat hydroxid sodný na kostky mraženého mléka a míchat, trvá to poměrně dlouho, než hydroxid mléko rozpustí, ale nepospíchat, aby teplota nepřesáhla 40°C a mléko se nesrazilo – tím změní barvu a zasmrádne. Určitě použít sítko, abyste měli jistotu, že se perličky hydroxidu rozpustily.

Video: míchání mraženého mléka s hydroxidem: minuta 5:30

Jogurt

Navíc obsahuje kyselinu mléčnou, která se při reakci s louhem mění na laktát sodný. Ten zvyšuje tvrdost mýdla a hydratuje pokožku. 

dávkování: cca 100 – 150 g na 1 kg olejů (odečíst od vody potřebné pro rozpuštění NaOH

jak na to: zředit destilovanou vodou a zamrazit a postupovat jako u mléka.

nebo jej přidat do stopy 

Med: kromě naprosto skvělých benefitů co se týče antioxidantů a hydratace pokožky, obsahuje hodně cukrů, takže zlepšuje pěnivost a stabilitu pěny

dávkování:  20 – 30 g na 1 kg olejů

jak na to: 1. možnost: med rozpustit v troše vody (vodu odečíst od množství vody na přípravu louhu), teplotu by měl mít o malinko vyšší než oleje, přidat do olejů před přidáním louhu a mýdlovou hmotu pořádně promixovat,

2. možnost: pokud máte med tekutý, lze jej přidat přímo do olejů bez rozpuštění ve vodě a mixnout to mixérem před přidáním louhu

Včelí vosk: dodává tvrdost mýdlu, zároveň pečuje o pokožku, podle nás není vhodné si s ním začínat jako začátečník

dávkování: 1 – 3%

jak na to: rozpouští se v olejích, ale protože má teplotu tání 63°C, je potřeba míchat oleje s louhem za vyšších teplot nad 45°C a stopu přelít spěšně do formy

Jíly: zvyšují pěnivost, některé barví (velmi jemně pastelově), bohaté na minerály, pohlcují pachy, jemný peeling, napomáhají detoxikaci pokožky, vhodné i pro atopiky a citlivou pokožku

dávkování: 15 – 40 g jílu na kilo olejů, (více nedoporučujeme, příliš mnoho suchých přísad, které nasávají vodu může vést k popraskání mýdla)

jak na to: rozmíchá se s detilovanou vodu a poté je nutné snížit množství vody na rozdělání louhu, přidává se na závěr do stopy (pokud má být jen v části mýdla) nebo do olejů před přidáním louhu (bude v celém mýdle)

poznámka: nepoužívejte fialový jíl, zbarví se do černa, nevydrží zásadité prostředí

Olejové maceráty

Bylinný macerát (levandulový, měsíčkový, růžový, jakýkoliv vás napadne) připravte z oleje nebo másla, který v receptu používáte v největším množství, nejspíš to bude olivový nebo mandlový. Macerát do mýdlové kalkulačky zadáváme jako olej, ve kterém se bylinka louhovala, a použijte jej celé množství (nahraďte celé množství mandlového oleje v receptu macerátem měsíčku v mandlovém oleji). Louh samozřejmě léčivé vlastnosti bylin částečně požere, tomu se v metodě výrobou za studena nezabrání. 

Některé výluhy se používají jako barviva (alkana, paprika, káva).

Hydrolát: vůni si většinou nezachová, léčivé účinky částečně požere louh

jak na to: používá se místo destilované vody

Odvar: odvar z bylin se používá často místo destilované vody

jak na to: nejdůležitější je myslet na to, že je nutné odvar zcela vychladit, aby nedošlo z nežádoucí výbušné reakci s hydroxidem sodným

Káva

jak na to: silné vychlazené espresso přidat do destilované vody k přípravě louhu, nebo přidat velmi velmi jemně namletou kávu do mýdla (peelingový efekt) – s množstvím namleté kávy šetřete, ať to neškrábe, ve světlém mýdle káva udělá Halo efekt – barevné skrvny, doporučujeme mýdlo rovnou obarvit do hněda např. kakaem

Laktát: vytváří tvrdší mýdlo, odolnější proti rozmáčení 

Vzniká neutralizací kyseliny mléčné hydroxidem sodným. Můžeme buď koupit přímo v obchodě s kosmetickými surovinami nebo si jej doma připravit z kyseliny mléčné.

jak na to: link na blog Přímo od včelařky, Ameina wikipedia

Citrát sodný/ draselný: reaguje s vápennými ionty v tvrdé vodě a brání vzniku mýdlového šlemu na umyvadle a vaně

jak na to: link na blog Přímo od včelařky, Ameina wikipedia

Přidávání alkoholu, piva, vína je dost pokročilá technika, proto vám doporučuji zjistit si víc. Nejdůležitější je vědět, že tekutiny nesmí obsahovat alkohol, aby to smíchání s hydroxidem sodným nedošlo k výbušné reakci. 

Hlavní zdroj: kniha Pure Soapmaking, Faiola, Anne-Marie, Storey Publishing LLC · 2016 – anglicky, lze zakoupit na českých eshopech

Odkazy na články

Přímo od včelařky: Přísady do mýdel

Blog Namydlito: Souhrnný přehled přísad do mýdel

Blog Namydlito: Solankové mýdlo

Aktualizuji…
  • Žádné produkty v košíku.